ENERGIE SOLARA

Concentrator solar parabolic

Concentratoare de energie solară - o tehnologie noua pentru utilizatorii individuali bazata pe o experienta extinsa a centralelor solare de putere mare.
Folosind o tehnologie prohibitiva pentru utilizatorii mici cu cativa ani in urma datorita costului, Phoenix Energy a adaptat concentratorul solar pentru prepararea de Apa Calda Menajera (ACM) si contributie la incalzire, reducand substantial atat investitia initiala cat si timpul de recuperare al investitiei. La pretul current al energiei in Romania investitia in cumpararea unui concentrator solar PE3 se poate recupera in mai putin de 5 ani.
Spre deosebire de sistemele clasice, datorita raportului de concentrare a energiei solare si protectiei automate impotriva inzapezirii, concentratorul solar PE3 poate ridica temperatura agentului termic la 60-80°C (temperatura tipica caloriferelor) necesara contributiei la incalzirea locuintei, pe perioada iernii.
Un sistem bazat pe concentratorul PE3 poate produce aproape 4 MWh/an, concomitent reducand poluarea cu 3.6 tone CO2 si acopera pana la 86% din necesarul de ACM pentru 4 persone (120l/zi la 50°C ), sau poate fi utilizat pentru aport la incalzire.
Pretul, randamentul, greutatea, functionarea eficienta indiferent de anotimp, sunt indiscutabil in favoarea concentratoarelor solare produse de Phoenix Energy, comparativ cu solutiile traditionale bazate pe panouri solare termice plane (de orice fel).
Putere termica 3,6 kW (conditii standard 1kW/m2 radiatie solara). Dimensiuni: 1,35 x 3,60 m. Echivalent cu 10mp panou plan tuburi vidate. Focalizare- pozitionare automata dupa soare, si protectie automata la supra-incalzire/ la furtuna/ zapada- rotirea oglinzii in jos noaptea/ innorat.
In general, pentru nevoile unei familii de 3-4 persoane se recomanda 1 buc CONCENTRATOR PE3+, dedicata acestui scop. Acest PE3+ este suficient pt. relizarea pana la 460 l/ zi vara si 160 l/zi iarna apa calda 60 grade C. Garantie produse si montare : 2 ani.

DATE SUPLIMENTARE

-orientarea oglinzii parabolice si protectia la zapada/ praf/ grindina/ gheata se face prin intermediul sistemului de automatizare, prin analiza semnalelor culese de senzorii de lumina- fotocelule. Adica, oglinda se ridica odata cu soarele pe cer, iar daca se innoreaza sau vine noaptea, "se culca" cu oglinda in jos pt. protectie; daca peste o ora este iar soare sau dimineata, oglinda se ridica iar curata, daca are destula lumina.
- protectia la furtuna se realizeaza prin senzor de vant, care la viteza vantului mai mare de 30 km/ora "culca", de asemena, oglinda in jos.
- la intreruperea curentului electric intra in alimentare de la mini-acumulatori
- daca temperatura agentului termic depaseste 90 grade - de regula vara sau cand nu se consuma acm (concedii), oglinda se defocalizeaza si incalzirea agentului nu mai continua pt. evitarea suprapresiunii sau supraincalzirii.
- agentul termic folosit este glycol "solar".
- greutate: 80 kg
- eficienta si randamentul mare este dat de:
- oglinda= material special cu garantie 10 ani in mediul exterior;
- parabola= concentreaza de 40 x mai multa lumina;
- faptul ca oglinda este curata- gata de functionare in orice conditii.
la un panou plan montat pe un acoperis la 35-45 grade avem randament vara cand soarele se deplaseaza aprox. pe verticala(70 grade) de la est la vest, dar iarna soarele se deplaseaza aproape de orizont iar panoul plan e orientat spre stele ! sau daca azi-noapte a nins, degeaba rasare soarele !




Ref. la intrebarile CE POT APARE, va informam ca:

- orientarea oglinzii parabolice si protectia la zapada/ praf/ grindina/ gheata se face prin intermediul sistemului de automatizare, prin analiza semnalelor culese de senzorii de lumina- fotocelule. Adica, oglinda se ridica odata cu soarele pe cer, iar daca se innoreaza sau vine noaptea, "se culca" cu oglinda in jos pt. protectie; daca peste o ora este iar soare sau dimineata, oglinda se ridica iar curata, daca are destula lumina.

- protectia la furtuna se realizeaza prin senzor de vant, care la viteza vantului mai mare de 30 km/ora "culca", de asemena, oglinda in jos.

- la intreruperea curentului electric intra in alimentare de la mini-acumulatori

- daca temperatura agentului termic depaseste 90 grade - de regula vara sau cand nu se consuma acm( concedii), oglinda se defocalizeaza si incalzirea agentului nu mai continua PT. EVITAREA SUPRAPRESIUNII SAU SUPRAINCALZIRII.

- agentul termic folosit este glycol "solar".

- greutate: 80 kg

- eficienta si randamentul mare este dat de:
- oglinda= material special cu garantie 10 ani in mediul exterior;
- parabola= concentreaza de 40 x mai multa lumina;
- faptului ca oglinda este curata- gata de functionare in orice conditii.
La un panou plan montat pe un acoperis la 35-45 grade avem randament vara cand soarele se deplaseaza aprox. pe verticala(70 grade) de la est la vest, dar iarna soarele se deplaseaza aproape de orizont iar panoul plan e orientat spre stele ! sau daca azi-noapte a nins, degeaba rasare soarele !



=========================================================================================================



Mit si Adevar: unele declaratii exagerate in privinta unor panouri solare, care au cateodata chiar mai putin de jumatate din performanta declarata, spulbera legile fizicii. Aceste declaratii fara suport, combinate cu preturi exagerat de mari, au dus la o oarecare reticenta in utilizarea colectoarelor solare.

Un exemplu este declararea eficientei optice ca fiind eficienta energetica de functionare a panoului solar. Unii chiar folosesc eficienta suprafetei absorbante, ignorand pierderile de transmisie a luminii si pierderile datorate convexiei si conductivitatii.

Aceasta “simplificare” induce in eroare, deoarece ignora pierderile spre mediul inconjurator, rezultand in declararea unei eficiente mari, dar ne-conforma eficientei de functionare reale.



Pe langa aceste erori, mai sunt si unele omisiuni, ca de exemplu unii comercianti de Panouri cu Tuburi Vidate dau puterea termica generata pe m2 fara a mentiona in ce conditii de iradiatie solara este calculate, sau faptul ca aria absorberului (componenta care contribuie la conversia energiei) reprezinta doar 60-80% din aria totala a panoului solar.

Doar Concentratoarele solare folosesc intreaga suprafata pentru conversia energiei solare incidente in energie termica.

Se omite, de asemeni, explicarea dezavantajelor majore ale tuburilor “super conductoare” (heat pipe), ne-explicand celor neavizati in domeniu, urmatoarele :

- faptul ca tuburile superconductoare sunt doar o metoda de transfer a energiei calorice, dar energia termica transportata ramane limitata de conductia cuprului spre evaporator si de la condensare spre agentul termic !

- faptul ca se degradeaza in timp datorita difuziei gazului prin tubul de cupru.

Panourile cu tuburi super conductoare sunt greu de justificat economic.

In acelasi timp, Panourile plane utilizate intr-un climat temperat, sunt eficiente doar vara, datorita pierderilor accentuate de caldura la temperaturi scazute (in timpul iernii).

Figura de pe site ilustreaza Eficienta / Temperatura colectorului peste temperature ambient, in conditii standard de iradiatie 1kW/m2.



Avantajele unui concentrator solar Phoenix Energy;

Datorita eficientei de functionare ridicate (73-76%), concentratoarele solare Phoenix Energy, depasesc chiar si cu 100% energia termica generata pe m2, comparativ cu panourile solare cu tuburi vidate, care in combinatie cu pretul redus dovedesc  un coeficient de performanta al investitiei net superior.

Avantajul mentinerii parametrilor maximi de functionare in orice anotimp: Toate panourile solare plane sunt susceptibile la obstructionarea luminii datorata acoperirii cu zapada, gheata si praf. Concentratoarele PEx elimina acest mare dezavantaj al panourilor solare statice, prin protectia suprafetei reflectante si absorberului.

Avantajul perioadei scazute de recuperare a investitiei: Deoarece inteligenta concentratoarele solare le protejeaza de furtuna, zapada, gheata, ele urmaresc soarele si se auto-protejeaza de supra-incalzire, concentratoarele produse de Phoenix Energy ofera in plus un timp de recuperare al investitiei de chiar 1/3 din timpul de recuperare a unui sistem performant cu panouri solare de putere termica egala.

Avantajul coeficientului de performanta net superior: Calcularea coeficientului de performanta CEC (Colector Efficiency and Cost) propus de SRCC (Solar Rating and Certification Corporation),  este indicatorul cel mai obiectiv de comparatie intre sisteme, indicator care da masura eficientei investitiei CEC = Energia Termica Produsa / Pret Sistem

C. Concentrator solar PE3+,

Suprafata 4.8m2, putere generata Pc=3.60 kW, boiler 300L

Energia termica produsa pe an = 3800kWH/an

(iradiatia iarna=500 W/m2, vara=1000 W/m2, 210 zile soare/an)

cost sistem complet Cc= depinde de boilerul ales de client

CEC=3800 / 2590  => coefficientul de performanta  CEC = 1.47 kWH/€

Avantajul dimensiunii reduse; Datorita eficientei de functionare ridicate (73-76%), concentratoarele solare Phoenix Energy, depasesc chiar si cu 100% energia termica generata pe m2 comparativ cu panourile solare cu tuburi vidate, rezultand o suprafata de doar jumatate comparativ cu sistemele clasice.

Asigurand un timp de recuperare a investitiei la doar o fractiune, comparativ cu panourile solare, asigurand functionarea indiferent de anotimp si cu un raport performanta cost net superior, concentratoarele solare Phoenix Energy sunt singura solutie economica functionala intr-un climat temperat.

Componenta Concentratorului Solar:

Concentratoarele solare produse de Phoenix Energy sunt compuse din urmatoarele elemente principale:

· Suport de fixare din Aluminiu



· Structura de rezistenta din Aluminiu si oglinda parabolica



Oglinda Ag, reflectivitate=94%



· Sistem de actionare electromecanic



· Senzori (optional generator electric solar)



· Receptor cu strat absorbant selectiv



Strat selectiv, absorbtivitate=94%        emisivitate=0.6%



· Controler electronic

Principiul de Functionare a Concentratorului Solar Phoenix Energy: Controlerul electronic evalueaza valorile provenite de la sensori si decide asupra starii concentratorului;

1. Activ

2. Stop

De asemeni, controlerul supravegheaza si controleaza functionarea concentratorului cand acesta se afla in starea de “activ”;

1. actionarea sistemului electromecanic pentru urmarirea pozitiei soarelui si mentinerea oglinzii perpendiculara pe razele soarelui

2. functionarea pompei de recirculare.

3. protectie

Energia solara iradiata pe intreaga suprafata a oglinzii parabolice este concentrata pe absorberul concentratorului, fiind convertita de stratul absorbant al acestuia in energie termica. Energia termica de pe suprafata absorberului este transferata, datorita conductiei, prin peretele acestuia, spre agentul termic( glycol) care o absoarbe prin convexie.

Agentul termic este glycol, un transportator de energie si ulterior folosit pentru incalzirea apei menajere, incalzirea locuintei, producerea aerului conditionat sau in procese industriale.

Solutiile aplicate de Phoenix Energy pentru cresterea eficientei conversiei energiei solare radiate, in energia termica a agentului termic in parallel cu scaderea pierderilor, au dus la cresterea eficientei concentratoarelor PEx de pana la 76%. 

Un system bazat pe un concentrator PE3+ amplasat in zonele de iradiatie solara 3 sau 4 (Romania), cu boiler de 300L satisface consumul de apa calda menajera ACM pentru o familie de 4 persoane (consum 120L/zi la 50C) in proportie de pana la 86%, deoarece produce 460 L / zi vara si 160 L / zi iarna apa calda la 60 grade C .

Fierbe instalatia solara – bucurie sau necaz?

Sau nu putem folosi instalatia solara in weekend sau concediu?

Panourile solare foarte la moda datorita si programului Casa Verde, sunt benefice, ecologice si ne economisesc multi bani din cheltuielile pentru incalzirea apei menajere sau a locuintei sau piscinei.

Sistemele cu panouri plane cu randamentul maxim vara si benefic in lunile primaverii si toamnei, respectiv iarna mai putin. Dar au si alte defecte, sau mai bine zis trebuie sa tinem cont de anumite circumstante nefavorabile.

Ce se intampla intr-o instalatie cu panouri plane cu circuitul inchis dupa ce  fierbe antigelul in ea?

Fenomenul care se produce este exact ceea ce se intampla in cazul in care gatim intr-o cucta, adica acel tip de vas de gatit sub presiune. Diferenta este capacul de aerisire al cuctei, prin care iese presiunea la fierbere.

In cazul unei instalatii solare plane exista un asemenea “capac de aerisire”, numit supapa de siguranta de 6 bar, care in cazul unei presiuni mai mare de 6 bar in circuit datorita fierberii antigelului si datorita gazelor produse, elibereaza antigelul din circuitul solar inchis.

Cand se intampla asemenea accidente?

- in cazul unei intreruperi de curent mai indelungat

- daca cel care foloseste instalatia solara plana nu este acasa, deci nu foloseste apa produsa din sistem mai multe zile consecutiv, si deci instalatia nu se poate raci. De exemplu, in cazul caselor de vacanta unde instalatia este utilizata doar in weekend.

Ce se intampla mai exact?

Instalatia solara are un circuit inchis in care circula un lichid de incalzire (antigel special sau apa in unele cazuri). Din moment ce panourile au incalzit apa din boiler la 85-90°C, pompa de recirculare se opreste si nu va mai pompa lichidul in sistem pana cand apa din boiler nu este consumata si temperatura apei din boiler nu scade sub 80-85°C. Daca temperatura din panouri ajunge la peste 140°C, pompa iarasi se opreste; la fel si in cazul unei intreruperi de curent. In aceste cazuri, lichidul ramas in panou se va incalzi in continuare si avand in vedere ca nu va fi racit de nimic (nu mai are cui se predea caldura produsa) va incepe sa fiarba, devenind astfel acidulat si gazos. Din cauza gazelor produse si a volumului marit de gaze+lichid, va creste presiunea din sistem care ajungand la peste 6 bar si va elibera surplusul de antigel si gaze prin supapa de siguranta de 6 bar- daca aceasta functioneaza.  

Cand va functiona iarasi instalatia solara plana?

Instalatia cu panouri solare plane va functiona doar dupa ce va fi umpluta din nou cu antigel si aerisita, pentru eliminarea bulelor de aer ajunse in sistem.
Alternativa – Sistemul  Phoenix Energy PE3+
O alternativa potrivita pentru evitarea acestor accidente, este instalarea sistemului concentrator Phoenix Energy. In acest sistem, nu este nevoie de cateva din elementele unui sistem cu panouri solare plane, de exemplu: dezaerisitorul automat sau manual; defectele  cauzate in cazul instalarii incorecte, de bule de aer ramase in circuit; supapa de sens. Sistemul Phoenix Energy se defocalizeaza automat si opreste incalzirea in continuare a agentului termic, cand acesta depaseste 90 grade C.

CONCENTRATOR SOLAR PARABOLIC PE3+ pt. incazire, Cod Produs: C3 04

Putere termica 3,6 kW (conditii standard 1kW/m2 radiatie solara). Dimensiuni: 1,35 x 3,60 m. Echivalent cu 10 mp panouri plane vidate. Focalizare- pozitionare automata dupa soare, si protectie automata termica/ la furtuna/ zapada- rotirea oglinzii in jos noaptea/ inorat.

In general, pentru nevoile unei familii de 3-4 persoane se recomanda PE3+ =1 buc, dedicata acestui scop. Acest PE3+ este suficient pt. relizarea pana la 460 l/ zi vara si 160 l/zi iarna apa calda 60 grade C. Garantie produse si montare : 2 ani.

_______________________________________________________________________________________

Saituri partenere
 http://matrimoniale-crestine-net.blogspot.ro/

http://www.crestiniiazi.wordpress.com/

http://www.muzica-crestina-net.blogspot.com/

http://matrimoniale-crestini.ablog.ro/#axzz1ej3oPg7s